Dragi prijatelji i clanovi KD "Podvrska" u toku su poslednji radovi na dokumentarcu "Podvrska". Ekipa koja je vredno snimala u nekoliko navrata preko 30 sati video materijala sprema prvi triler i montiranje finalnog snimka.

Nikada dosad nije bilo vise snimljenog materijala o selu iz kojeg ce reditelj sa svojom ekipom odabrati i montirati najbolje delove za film. Seoske zavetine, Djurdjevdan i Spasovdan, ovekovecene su objektivom kamermana. Istorija sela, zivopisni pejzazi,obicaji,tradicije i mestani Podvrske su deo tematike ovog dokumentarca.

Reditelj je svoje utiske podelio sa gledaocima prilikom gostovanja na TV Kladovo recima " Podvrska zivi, nesto se desava..."

Premijera ce biti na "Etno festivalu" u Kladovu krajem jula, nakon toga dokumentarac ce doziveti prikazivanja na razlicitim festivalima sirom Srbije i na kraju i u Becu. Prikazivanje vredno spominjanja je svakako u organizaciji Turisticke organizacije Srbije na kojoj ce biti prisutni predstvanici ambasada i direktori turistickih agencija. TV "Okto"  emitovace dokumentarac u narednim mesecima.

 

Kao sto se veliki broj ljudi javilo da sponzorise knjigu "Podvrska kroz istoriju" tako se i sada nadamo da ce mestani Podvrske i prijatelji sponzorisati ovaj projekat.

Svako ko zeli da ucestvuje u ovom projektu i doprinese promociji i eventualnom razvoju Podvrske moze to uciniti na sledeci nacin:

- uplatom u iznosu od 30 evra na bankovni racun: Kulturverein "Podvrska" , IBAN: AT23 1420 0200 1094 4423, BIC: EASYATW1

- licno, kontaktirajte nas:

Momir Tabakovic - (+43) 664 619 25 77

Darko Djordjevic - (+43) 676 88892225

Milko Cazimovic  - (+43) 676 7541018

Sponzori  dobijaju  original DVD dokumentarca.

Po motivima knjige: "Podvrska kroz istoriju"  iz ugla rezisera Sinise Galica i Nemanje & Nebojse Djordjevic, u julu  cemo postati bogatiji za jos jedan projekat o Podvrsci!

Nakon knjige: "Podvrska kroz istoriju", publikacije: "Cuvari tradicionalnog blaga" i drugih projekata humanitarnog i kulturnog sadrzaja, odlucili smo da bi sledeci projekat koji bi sluzio promociji raznolikosti i lepoti ovog kraja bio dokumentarni film. Kao sto je reditelj napomenuo prilikom gostovanja na TV Kladovo: "Podvrska zivi, nesto se desava..." koji  je dobro  upoznat sa problemom odumiranja sela i stalne migracije stanovnistva, zeleli smo ovim dokumentarcem da pokazemo i zabelezimo  istoriju, tradiciju, ljude i na kraju krajeva da Podvrska zaista "zivi". Iako je dosta mestana emigriralo, svest o poreklu i povezanosti  sa rodnim krajem nije izumrla. Decija bezbriznost, sloboda, vedrost... sve su to asocijacije na Podvrsku. Takvu sliku treba sacuvati za pokolenja i truditi se da buducim generacijama to i omogucimo.

Premijera ce biti na "Etno festivalu" u Kladovu krajem jula, nakon toga dokumentarac ce doziveti prikazivanja na razlicitim festivalima sirom Srbije, na kraju i u Becu. Nadamo se da ce dokumentarac sluziti promociji ovog kraja u najboljem svetlu, kako turistickom tako i ekonomskom. Kako smo drugim projektima privukli vecu paznju sire javnosti, kao i nekih drzavnih institucija, tako se i sada nadamo da cemo privuci paznju kako lokalnih, tako i regionalnih i republickih vlasti  kako bi vise pomagali i podrzavali projekte u istocnoj Srbiji. Na kraju, dobrim primerom, pokazujemo koliko se moze postici trudom i organizovanjem kroz razna sportska i kulturna udruzenja. Verujemo da smo barem ljude iz okoline Kladovo motivisali na nesto slicno.

Gostovanje na TV Kladovo reditelja i ekipe koja radi dokumentarac.

Prilog TV Kladovo o predstavi u Podvrsci

Galerije Fotografija ! fotografije sa kulturno-sportskih desavanja i akcija kulturnog drustva