Preuzmite publikaciju: "Cuvari tradicionalnog blaga" !

Idejni projekat "Cuvari tradicionalnog blaga" je prosao na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

cuvar

Pozivamo sve zainteresovane posetioce da priloze stare stvari za izlozbu. Kontakt: Momir  069911344906 i u Srbiji : Bogoljub 0603837393

Cilj projekta:
Očuvanje, unapredjenje i čuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa. Razvijanje svesti lokalno mutnietničkog stanovništva i mladih u dijaspori o značaju nematerijalnog nasleđa i raznovrsnosti običaja i tragova prošlosti sela Podvrška, koje se nalazi na području opštine Kladovo u istočnoj Srbiji.

Projekat bi se realizovao izložbom starih tradicionalnih očuvanih predmeta iz domaćinstva sela, koja bi nas vratila u prošlost življenja stanovnika. Postavka bi obuhvatala najstarije predmete koje bi se sakupili iz samog sela, kao što su - Stolovi, stolice, presle, hoklice, tronozac, pribor za jelo, razno posuđe, tanjiri, činije, jastuci, stolnjaci, ćilimi, pokrivači, burad, opanke, sita, pegle, razboj i tako dalje.

Podsticanje zaštite i očuvanja autentičnih predmeta iz domaćinstva je veoma važan segment na koji će se obratiti u realizaciji ovog projekta, stoga planiramo da pripremimo i štampano stručnu publikaciju koja bi obradila izložene predmete.

Edukacija stanovništva o značaju čuvanja nematerijalnog nasleđa kao važan deo nacionalnog indetiteta bi bila upotpunjena izložbenom postavkom i štampanjem publikacije.
Ovim programom ili projektom podićićemo svest pre svega kod mladih o zaštiti i očuvanju autentične kulturne baštine.

 

Program:
- Otvaranje izložbe, ujedno i promocija publikacije "Čuvari tradicionalnog blaga" - 7. marta 2015. u Grand sali u Beču (Austrija).
Ceo materijal i publikacija biće kasnije izloženi u prostorijama Kulturnog društva "Podvrška" u glavnom gradu Austrije.

uprava-za-dijasporu-logo-latinica

Galerije Fotografija ! fotografije sa kulturno-sportskih desavanja i akcija kulturnog drustva