Knjiga naslovnaКултурно удружење Срба који живе и раде у Бечу „Подвршка", приредилo je промоцију монографије „Подвршка, кроз историју" аутора Саше Геринића из Кладова. Промоцији књиге у Гранд сали у Бечу, присуствовало је око 300 особа и три генерације које потичу са простора општине Кладово, које сада живе и раде у дијаспори.

Књига започиње хронологијом села од другог века нове ере када су Илири освојили насеље Вицаново у подножју Велике Чуке крај Подвршке, преко римског и турског периода, и прати историјат до данашњих дана.

Село Подвршка се налази под врхом Велике и Мале Чуке, које доминирају Кључем, па је своје име и добило због свог положаја „под врхом". На Великој Чуки се налазе остаци некадашњег римског града, али се за само село не зна поуздано када је засновано – оно што подаци говоре је да је некада било на месту које се зове Селиште. Порекло данашњег становништва је такође непознато, али се по предању зна да су им преци најпре били повратници из Влашке, а касније се у село досељавају становници из више места Тимочке крајине и других делова Србије. На аустријским мапама село је забележено 1723. године, 1864. је имало 56 кућа, две године касније 112, а 1924. – 254 кућа.

Подвршка са подацима након пописа становништва из 2012. године бележи стално насељена 1.003 становника и 567 домова. 516 становника се воде у иностранству, али је реална процена да их има много више.

Момир Табаковић из Подвршке, који живи и ради у Бечу, покренуо је иницијативу да се што више подвршћана ангажује око припрема за писање монографије која би забележила од заборава све битне чињенице од настанка, преко развоја и данашњег битисања села које се налази испод две Чуке. Уз помоћ својих другара ентузијаста, месне заједнице Подвршка, прикупљен је богат фото-документациони материјал који је у писаној речи сажето представио Саша Гергинић. У раду су коришћени извори из архива у Кладову, Неготину, Зајечару и Београду.

На промоцији монографије „Подвршка, кроз историју" говорили су аутор монографије Саша Гергинић, у име издавача Жаклина Николић директорка Библиотеке „Центар за културу" Кладово, и иницијатор штампања монографије Момир Табаковић.

Књига ће бити промовисана априла месеца и у Подвршкој.

Tekst preuzet sa www.dijaspora.gov.rs/

 

O promociji su pisali i izvestavali:                      

 Zahvaljujemo se Zaklini Nikolic, autorka vecine internet tekstova o monografiji "Podvrska kroz istoriju", na promociji KD "Podvrska" u online medije!

 

Sponzori stampanja knjige

nk prevozPTauto prediLJs kod seljakaMC gmbhMPSMDMMTSNdpddj

Balanovic Miki, Bogojevic Dejan, Bogojevic Zoran, Bogojevic Srdjan, Braduljevic Ljuba,
Dimitrijevic Ivana & Igor, Dzonkic Dejan, Djordjevic Darko, Djurkic Darijan, Gerginic Goran,
Gusatovic Tomislav, Kostandinovic Danijel, Kostandinovic Elvir, Kostandinovic Milan, Kostandinovic Rista,
Keseric Dusan, Keseric Srecko & Brankica, Krstic Sasa, Krstic Zeljko, Marinovic Goran, Marinovic Zoran-Gari,
Marinovic Zlatko, Marinovic Dragan-Danje, Marinkovic Dejan-Marinko, Marinkovic Dragan-Mance,
Marinovic Dragan & Maja, Marinkovic Zivojin, Midusic Sasa & Dijana, Milenkovic Ivan,
Milenkovic Dragan, Nikolic Dalibor, Nikolic Dejan, Nikolic Milos, Nikolic Sasa, Papic Borivoje,
Papic Dejan & Bilja, Papic Sasa, Papic Ljilja i Sasa, Papic Predrag, Stanojevic Elvir,
Stingic Momcilo, Trujkic Vlada & Violeta, Sejnjanovic Boban.

Galerije Fotografija ! fotografije sa kulturno-sportskih desavanja i akcija kulturnog drustva